Biovitalis

Beta Glukan сируп за деца

Бета глукан сируп од Биовиталис е додаток на исхраната кој ги содржи трите важни компоненти за јакнење на детскиот имунолошки систем.Содржи бета-(1,3/1,6)-Д глукан, витамин Ц и цинк.

Детскиот имунитет е најосетлив во пролет и есен.Тогаш природните имуномодулатори му се најнеопходни.
Децата во градинките и училиштата се сретнуваат со микроорганизми и тогаш телото ствара противтела,кои ќе ги уништат микроорганизмите при следната средба.Но слабиот имунитет при првиот контакт со микроорганизмите допринесува за разболување на децата ,најчесто пропратено со зголемена температуре.
Што е имунитет?
Имунитет е способност на организмот да се одбрани од нападот на микроорганизми од надвор(вируси,бактерии,габички и паразити)нивните токсини .
Имунолошкиот систем е доста сложен.Во неговата работа учествуваат скоро сите органи: коскената срцевина ,крвта, лимфните јазли,крајниците,преку респираторниот тракт,кожата,слезината и црниот дроб,се до мозокот.
Имунолошкиот систем од нападот на микроорганизми од надвор се брани на два основни начини:пасивно,односно со неспецифично (роден) имунитет и активно,односно со специфичен(стекнат) имунитет.
Детските болести се дел од растењето
Детските болесте се дел од растењето и тешко се избегнуваат.Со растењето и развојот на децата ,расте и се зголемува и неговиот имунолошки систем, како темел на неговото здравје.Меѓутоа во најосетливиот детски период може да му се помогне на имунолошкиот систем.
Покрај доењето во првата година,квалитетната и здрава исхрана во текот на растењето е главен предуслов за јак имунолошки систем.Разноврсната ,свежо припремена храна со неколку врсти на зеленчук и овошје дневно содржат во себе неопходни,есенцијални хранливи материи како витамини и минерали.
Физичка активност на свеж воздух ,како возење на велосипед,играње на отворено,шетање
секако допринесуваат за развој на имунолошкиот систем.
Освен со природна исхрана,физичка активност и доволно спиење,зајакнување на деитскиот имунитет се постигнува и со земање на додатоци на исхраната,во вид на витамин,минерали како и бета глукан јак природен имуномодулатор.
Со цел за јакнење на имунитетот од групата на витамини се издвојува витамин Ц , а од групата на минерали цинк.
Витамин Ц го стимулира имунолошкиот систем и ги штити клетките од оксидативен стрес.За време на болест организмот зголемено го троши па е потребно негов зголемен внес.Цинкот има широк спектар на делување на имунолошкиот систем.
Здравствено докажан како јак природен имуномодулатор е бета-глукан,за чија активност последните десетици години се правени многубројни студии и е се попознат на широката јавност.Се смета дека бета –глукан може повеќекратно да го зголеми имунитетот .
Глуканите се полимери на глукозата,а во зависност од врстата на гликозоидната врска
со која се меѓусебно поврзани молекулите на глукоза,се разликуваат алфа и бета глукани.
Постојат бета-(1,3/1,6)-Д глукан кој се добива од квасец и претставува најјак облик за јакнење на имунитетот ,и бета-(1,3/1,4)-Д глукан кој потекнува од житарици и неговото дејство е за регулирање на холестеролот.
Додатоците за исхрана се наменети за јакнење на функцијата на имунолошкиот систем.Се препорачува да се зема превентивно,за време на инфекции како и после болест за опоравување на исцрпениот организам.


Се користи за деца со наполнета една година. Разлика има во дозирањето.
Кај деца од 1-3 години се конзумира 5мл/дневно
Кај деца од 3-6 години се конзумира 7.5мл/дневно