Малите деца често страдаат од недостаток на апетит меѓу првата и петтата годишна возраст, давајќи им секојдневни грижи и „кошмари“ на родителите. Причините за слаб апетит можат да бидат различни, од анемија, почеток на акутна болест, хронични проблеми со системот за варење или може да не се поврзани со болест.

За време на растот и развојот, детето поминува низ различни фази на растење, физички и когнитивни. За здраво воспитување, балансирана и разновидна исхрана е неопходна за правилен напредок на детето. Во овој период, децата често одбиваат храна што порано ја сакале и бараат нешто друго или упорно прескокнуваат оброци и им се влошува апетитот. Во паника, родителите често прибегнуваат кон тоа на своите деца да им понудат нездрава (брза) храна за да изедат барем нешто.

Детето треба да го ограничи внесувањето на грицки и храна богата со шеќер, со акцент на газираните пијалоци веднаш помеѓу оброците или пред оброците.
Децата не сакаат да јадат огромна количина и тешка храна, па затоа најпогодна е здравата храна во помали количини. Пожелно е да се заинтересираат децата за оброк со шарена и привлечна готвена храна, на пример – шарени јадења. Вклучувањето на децата во процесот на подготовка на храна може да биде забавно и да придонесе за поголем внес на оброци. Заедничките оброци со семејството секогаш придонесуваат за подобар апетит на децата. Физичката активност на децата и престојот на свеж воздух ќе ја зголеми потребата на детето за енергија, а со тоа и за храна.

Кога губењето на апетитот е долгорочно и кога ќе почне да предизвикува проблеми како слабеење, потребно е да се реагира и да се консултира лекар за да се исклучи појавата на болеста.

Секој родител може да побара помош во докажани природни додатоци за подобрување на апетитот, кои содржат растителни и витамински состојки. Особено ефективни се екстрактивните екстракти од растенијата од горчлив глуварче и сириштето, кои го зголемуваат апетитот и позитивно влијаат на дигестивниот систем.

Апетит форте е течен додаток во исхраната кој содржи природни екстракти од глуварче, маточина и линцура. Се препорачува за деца и возрасни со намален апетит. Горчината на растителните екстракти се ублажува со природниот концентрат од јаболко, што го прави производ со пријатен вкус прифатлив за децата. Ефектот е забележлив по првото внесување, а се зема половина час пред оброк. Стимулирање на апетитот со додатоци во исхраната не се препорачува без прекин повеќе од 3 недели.

Почитувани посетители, со цел подобрување на корисничкото искуство, оваа страница користи колачиња (eng. “cookies”).