Стареењето е природен животен процес кој напредува од личност до личност со различна брзина. Но, без оглед на тоа што сите старееме и што реално не можеме да го избегнеме тоа, здравите навики во исхраната, помошта со додатоците во исхраната, физичката активност и недостатокот на стрес сепак може малку да ја одложат староста.

Енергетските потреби и потребите за макронутриенти во староста се намалени, а потребите за микронутриенти остануваат исти или повисоки отколку во зрелата возраст. Токму поради ова, постарата популација е многу често изложена на ризик од недостаток на витамини и минерали. Меѓу најчестите дефицити кои ги погодуваат постарите лица се недостатокот на витамин Б1 (тиамин), Б6 (пиридоксин), Б12 и фолна киселина.

Голем број луѓе на возраст над 60 години имаат недостаток на витамин Б12, па се претпоставува дека слабата меморија и намалената подвижност се поврзани со недостаток на овој витамин, а не исклучиво со знаци на стареење.

Зошто се важни витамините од Б комплексот?

Витамините Б се исклучително важни за многу витални функции, пред се за создавање и ослободување на енергија во метаболизмот на јаглени хидрати, масти и протеини.

Разликуваме осум витамини кои припаѓаат на групата Б витамини, па затоа се нарекуваат и како Б комплекс.

Тоа се: тиамин (Б1), рибофлавин (Б2), ниацин (Б3), пантотенска киселина (Б5), пиридоксин (Б6), фолна киселина (Б9), цијанокобаламин (Б12) и биотин (витамин H). Бидејќи припаѓаат на групата витамини растворливи во вода, нашето тело не може да ги складира. Затоа е важно нивното редовно внесување, односно постојана застапеност во исхраната или помош во вид на додатоци во исхраната.

Витамините Б се важни за претворање на јаглехидратите во гликоза – „гориво во нашите клетки“ од кое се генерира клеточна енергија, тие учествуваат во разградувањето на мастите и протеините, важни се за обновување на епителот на мукозата, ја поддржуваат функцијата на црвените крвни зрнца и го зајакнуваат нервниот функцијата на системот. За време на стрес и вежбање, како и за време на стареењето, потребата за витамини од групата Б се зголемува.

Кому се препорачува да зема витамин Б комплекс:

  • на луѓе кои се постојано уморни и исцрпени
  • луѓе кои имаат нарушен имунитет и општ недостаток на енергија
  • луѓе изложени на стрес
  • луѓе кои имаат потешкотии да се концентрираат и запомнат
  • луѓе кои имаат проблеми со менталните функции
  • спортисти
  • постари лица

За таа цел, од нашето портфолио со производи Ви го претставуваме нашиот neuro B-complex, 60 капсули.

Почитувани посетители, со цел подобрување на корисничкото искуство, оваа страница користи колачиња (eng. “cookies”).